Kablosuz hizmetinden yararlandığınız bir yer yoksa, internet erişimi için servis sağlayıcılara para ödemeniz gerekir. Üstelik bu erişim her ülke için farklı koşullarda ve sınırlarda. Kimi ülkelerde filtreleme ve hatta bizdeki gibi sansür uygulanabiliyor. MDIF (Media Development Investment Fund) adlı, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, Dünya üzerindeki herhangi bir yerden erişilebilecek, uydular aracılığıyla internet hizmeti sağlayacak bir projeyi duyurdu. MDIF, ülke ya da bölge farkı olmaksızın herkese, filterlemesi ya da sansürü olmayan, ücretsiz bir internet erişimi sunmayı amaçlıyor. Proje, Dünya çevresindeki düşük bir yörüngeye yerleştirilecek, “cubesat” adı verilen küçük uydular aracalığıyla hayata geçecek. Uzaydan sağlanacak bu internet erişiminin adı da bu nedenle “Outernet”.
Proje sayfasında, bilgiye ulaşmanın bir insan hakkı olduğu belirtiliyor ve Outernet’in, bilgi paylaşımı için geliştirdiği kullanışlı bir yöntemle insanın bu hakkını kullanmasını sağlayacağı söyleniyor. Yine proje sayfasında, ilk hedeflerinin veri paylaşımı olduğunu, ancak uzun vadede nihai hedefin herkese yönelik ücretsiz internet erişimi olduğu söyleniyor.
Outernet, düşük maliyetli yüzlerce minyatür uydudan oluşacak. Her bir uyduya, Yer’deki istasyon ağından veri akışı sağlanarak, yeni bir veri akışı olana kadar bu veri uydularla Yer arasında bir döngü halinde yayınlanacak. Outernet’in kısa vadedeki planları arasında, uluslararası ve yerel haberleri, Ubuntu gibi açık kaynak kodlu işletim sistemlerini, wikipedia içeriklerini yayınlamanın yanında, film, müzik ve oyun paylaşımı da yapılması var. Ayrıca, bir doğal felaket anında çöken cep telefonu şebekelerinin yerini alması, felakete ilişkin kurtarma çalışmalarının koordinasyonu da ilk hedeflenenler arasında.
Organizasyon sırtını büyük bir şirkete değil, yapılacak yardımlara dayamış. Sitede verilen bağış bölümünden projenin büyük kısmına yetecek parayı elde edebileceklerini düşünüyorlar. Proje, haziran ayında prototip uyduların yapılıp projenin teknolojisinin test edilmesi başlayacak. Bir sonraki adım, eylül ayında uluslararası Uzay İstasyonu’nun bu teknolojiyi test etmesi için NASA’ya başvurmak. 2015’in başlarında uydular yapılıp fırlatılacak ve aynı yılın haziran ayında uzaydan Outernet yayını başlayacak